Ascensió al pic d'Amitges (2.848m) i al Tuc de Saboredo (2.829m)

Descobrim dues de les grans talaies del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: el pic d’Amitges i el Tuc de Saboredo.


Fitxa de la ruta

 • Dificultat: Alta
 • Altitud mínima: 1635
 • Sortida/arribada: Aparcament de Prat Pierró
 • Distancia total: 21
 • Desnivell acumulat: 1500
 • Població més propera: Espot
 • Altitud màxima: 2848
 • Temps total: 11:00

INTRODUCCIÓ – RESUM

Recorregut d’alta muntanya llarg i exigent amb una distància total de 21 km i un desnivell positiu acumulat de 1.500m. Comencem la ruta a l’aparcament de Prat de Pierró del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Des d’aquest punt pugem per la vall de l’Escrita fins a l’estany de Sant Maurici, recorrem la riba nord de l’estany i ascendim pel corriol de la cascada de Ratera i per pista fins al refugi d’Amitges. Voregem l’estany Gran d’Amitges i remuntem per la Coma d’Amitges fins al coll d’Amitges. Des d’aquest coll d’alta muntanya ascendim primer el pic d’Amitges i, a continuació, coronem el Tuc de Saboredo. Fem el descens del Tuc de Saboredo passant pel collet que separa aquest pic de les Agulles d’Amitges i continuem davallant fins a l’estany de Munyidera. Retornem al refugi d’Amitges, baixem per pista fins a l’estany de Sant Maurici i desfem el camí de la vall de l’Escrita fins a Prat de Pierró.

El pic d'Amitges (2.848m) i el Tuc de Saboredo (2.829m) són dos dels cims més coneguts del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. L’ascensió que us proposem aquí és una de les excursions d’alta muntanya clàssiques del Parc i de la capçalera d’Amitges, una ruta que ens delecta amb paisatges preciosos i espectaculars, des del bosc de ribera al començament de la ruta fins al granit de l’espectacular cresta que connecta el pic d’Amitges i el Tuc de Saboredo, passant per estanys d’origen glacial, cascades, tarteres i prats alpins.

 

EL MILLOR DE LA RUTA

 

Admirar un dels paratges més bells del Pirineu: l’estany de Sant Maurici, els Encantats i la cascada de Ratera.

 

El refugi d’alta muntanya d’Amitges, situat en un enclavament màgic a tocar de l’estany Gran d’Amitges i als peus de les esveltes Agulles d’Amitges.

 

Les vistes inoblidables que tenim des del pic d'Amitges i el Tuc de Saboredo en totes direccions.

 

 

MÉS INFORMACIÓ

Durada:

Dia complet.

Temps total efectiu (sense parades):

11:00h en total: 3:15h des de l'aparcament de Prat Pierró fins al refugi d’Amitges passant per l'estany de Sant Maurici, 2:30h des del refugi d'Amitges fins al pic d'Amitges, 0:50h des del pic d'Amitges fins al Tuc de Saboredo, 1:45h des del Tuc de Saboredo fins al refugi d'Amitges, 2:40h des del refugi d'Amitges fins a l'aparcament de Prat Pierró.

Desnivell acumulat:

1.500m

Dificultat:

Alta.

Època:

Estiu i principis de tardor.

Material:

Si hi ha neu i/o gel cal que portem piolet i grampons. Cal que ens informem prèviament de quin és l’estat del terreny i equipar-nos degudament amb piolet i grampons (especialment si fem la ruta a principis d'estiu o bé a la tardor).

Cartografia:

· Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Sector Sant Maurici. Escala 1:25.000. Editorial Alpina.

Observacions:

Podem dividir l’excursió en dues jornades fent nit al refugi d’Amitges i deixant pel segon dia l’ascensió als cims i el descens fins a Prat de Pierró.

 

COM ARRIBAR-HI EN COTXE DES DE L’HOTEL LES BRASES

Des de Sort seguim la carretera C-13 en direcció a Esterri d'Àneu i la Vall d'Aran. Deixem enrere Llavorsí i Escaló i just després de la presa del Torrassa ens desviem a l’esquerra (O) cap a Espot i el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Arribem a Espot, travessem el poble per la dreta i continuem uns 4 km fins a l’aparcament de Prat de Pierró.

Recorregut

Punt d´informacio del Parc Nacional de San Maurici y D'aiguestortes

Comencem la ruta a   l'aparcament de Prat Pierró (0:00h - 1.634m). Des d'aquest punt comencem a pujar per la vall del riu Escrita agafant el camí ben definit que passa per unes passarel·les de fusta i descartant la pista que utilitzen els taxis 4x4 que pugen des d'Espot. Travessem diversos prats, creuem la pista dels taxis i aviat entrem en un bosc on hi predomina el pi roig, el pi negre i l’avet.

Cap a la dreta .

 Prenem el sender senyalitzat que surt a la dreta.

Per sobre del riu Escrita

Passem el riu Escrita per un pont de fusta.

L'Encantat Xic (2.734m).

 Al fons es veu l'Encantat Xic (2.734m).

Pi negre y avet

Seguim pujant pel camí, que en alguns punts ens ofereix vistes al riu Escrita i a la cara nord dels Encantats, amb la canal central i l’enforcadura que separa els dos pics bessons. El camí va avançant proper a la pista, però mai arriba a creuar-la, fins que ens n’allunyem definitivament una mica més amunt. 

Entre mig del bosc del Parc Nacional d´Aigüestortes i Estany de Sant maurici

En aquest punt el camí es posa dret i es fa més ample. Sortim del bosc lleugerament i passem pel costat d’un prat on hi ha la petita ermita de Sant Maurici als peus d’una gran roca. Poc abans de l’ermita hi ha una font d’aigua.

Ermita Sant Maurici

l'ermita de Sant Maurici, que dona nom a tota la contrada. Uns metres abans de l'ermita hi ha una font amb aigua potable 

Font de Sant Maurici.

Font  de Sant Maurici.

Daines pasturant als voltants de Sant Maurici.

Daines pasturant als voltants de Sant Maurici.

Estany de Sant Maurici, Roca de l'Estany

Fem un darrer esforç i assolim un pla on trobem   l’estany de Sant Maurici (1:00h - 1.915m). Estem en un lloc meravellós, un dels racons més fotografiats del Pirineu, amb el preciós i extens estany de Sant Maurici davant nostre,

Montanya Els Encantats a aigüestortes i estany de sant maurici

La silueta inconfusible dels Encantats a l’esquerra i les diverses valls que alimenten l'estany al seu voltant, com les màgiques valls de Monestero i Subenuix, ambdues d’origen glacial. Ens trobem a l'estatge subalpí, dominat pels boscos de coníferes, sobretot amb pi negre però també amb avets, bedolls, gatsaule, trèmol...

pi negre al Parc Nacional d'aigüestortes estany de sant maurici

 Descartem la pista (és per on baixarem) i agafem el caminet que voreja la riba nord de l’estany de Sant Maurici. 

Font natural al costat deL Estany de Sant Maurici

Passem pel costat d’una altra font, que és l’última que trobarem en la nostra ascensió.

Estany de Sant Maurici

cami a costat de Sant Maurici

El camí, ben definit, s’allunya de l’estany i, per l’interior del bosc, s’enfila pel vessant de la muntanya. 

cascada de ratera

Passem per sota de la impressionant cascada de Ratera i continuem amunt.

Cascada ratera

Sant Maurici i els encantats

 Fins que arribem a un prat on veiem la pista que puja cap al refugi d’Amitges. 

Ratera

Fem drecera per un corriol que puja a l’esquerra i enllacem amb la pista una mica més amunt.

Estany de ratera i cresta de Bassiero

Pont l'Estanyola de Ratera

 L’agafem cap a l’esquerra, passem pel costat del bonic estany de Ratera.

Estañet de la Ratera

 Superem un pendent i arribem a la discreta estanyola de Ratera, molt reblerta de sediments.

Estanys de la Cabana y Ratera

Refugi d' Amitges

 Continuem per la pista, passem per l’estany de la Cabana i finalment arribem al   refugi d'Amitges (3:00h - 2.366m).

Agulles d' Amitges

Després de recuperar forces, reprenem la nostra ascensió cap al coll d’Amitges i els dos cims que l’emmarquen. Deixem enrere a l’esquerra l’estany dels Barbs i, just en el punt on acaba la pista, agafem un senderó cap a la dreta (E) que baixa fins a un pontet. Aquest pontet està situat just en un petit estret entre l’estany de la Munyidera i l’estany Gran d’Amitges. Així ens situem, doncs, a l’altra riba d’aquests dos estanys.

La Coma d'Amitges

 A partir d’aquí i fins que no tornem a passar altre cop per aquest punt, l’itinerari serà perdedor. Trobarem alguna marca de pintura i alguna fita, però haurem de parar molta atenció a l’orientació.

Altura d' Amitges 2700m

Un cop creuat el pontet seguim un senderó amb fites cap a la dreta (E-NE). Voregem la riba nord de l’estany Gran d’Amitges i remuntem la Coma d’Amitges. Avancem a través d’un gran caos de blocs de granit parant molta atenció d’anar seguint les fites. A principis d’estiu podem trobar aquesta zona rocosa coberta de neu, cosa que ens facilitarà molt la progressió però, si la neu és dura, caldrà utilitzar els grampons. Quan arribem a una cota entorn els 2.470m d’altitud, deixem la canal principal de la Coma i ens desviem cap al NO, cap a uns replans situats sota la paret del pic d’Amitges. Desemboquem a una canal secundària molt profunda situada just entre el pic d’Amitges i el Tuc de Saboredo. Ascendim per aquesta canal fins que assolim el   coll d'Amitges (5:00h - 2.760m). Les vistes des d'aquí son immenses i meravelloses!

Cim d'Amitges

Descansem un moment abans d’abordar les dues ascensions que farem des del coll d’Amitges: primer el pic d’Amitges i després el Tuc de Saboredo. Per pujar al pic d’Amitges descartem el fil de la carena, que és bastant aeri, i progressem per la cara sud seguint unes fites. La pujada és exigent i sostinguda i ens porta sense pèrdua fins al cim del   pic d'Amitges (5:30h - 2.848m), mirador extraordinari del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i màxima cota del nostre recorregut. Al nord observem la bonica vall de Gerber, de la que el pic de Bassiero i el pic d’Amitges en són la capçalera

vistes desde la cim d' Amitges

Una agulla d'Amitges

Retornem fins al coll d'Amitges (5:50h) i abordem ara el segon cim de la jornada: el Tuc de Saboredo. Unes fites ens condueixen per l'aresta nord de la muntanya, superant un primer ressalt que ens condueix fins a la cota 2.775m. Avancem a prop del fil d la carena i arribem a un segon ressalt, un caos de blocs molt dret en el que necessitem ajudar-nos de les mans per superar-lo. Així arribem al   Tuc de Saboredo (6:20h - 2.829m), més exigent tècnicament que el pic d’Amitges. Ens trobem altre cop en un mirador excepcional! Cap al sud-est veiem la impressionant piràmide del pic de Peguera i els pics de Morto i Subenuix. Cap a l'oest observem el pic de Ratera, força aïllat. Al sud-oest s’enlaira el monumental Gran Tuc de Colomers. I cap al nord-oest, als nostres peus, s’estén la profunda vall de Ruda.

Pics;Monestero i Peguera

Pic saboredo

Conexio pic d'Agulles d'Amitges amb Tuc de Saboredo

cuota 2619m

Després de gaudir de les vistes extraordinàries -i de recuperar forces- comencem el nostre descens, que farem seguint un itinerari una mica diferent al de pujada. Desfem l’últim ressalt més tècnic i, un cop fet, en comptes de tornar cap al coll d’Amitges, comencem a baixar per la canal (E) que abans hem utilitzat en un tram de la nostra pujada (abans de desviar-nos cap al coll d’Amitges). Baixem gairebé pel llit de la canal, passem un replà i arribem a un   collet a la cota 2.619m (7:05h - 2.619m) que es troba just entre el contrafort sud-est del Tuc de Saboredo i les Agulles d'Amitges.

Estany dela Munyidera

Si volem i tenim temps, des d’aquest punt podem desviar-nos fins a una canaleta amb un mur no exposat de I+ que si el superem ens porta fins a un altre collet des d’on podem accedir a l’esvelta Agulla Gran d'Amitges (2.663m). Retornem al collet de la cota 2.619m i continuem el nostre descens a través d’un gran caos de blocs de granit. Hem d’estar molt atents a les fites i podem agafar com a referència l’estany de la Munyidera, on ens dirigim. Deixem enrere el caos de roques i finalment arribem a la riba de l’estany, al seu estret natural i al pontet (2.638m) per on hem passat de pujada.  
 

retornada al aparcament de Prat Pierró

Un cop creuat el pontet, seguim un corriol que avança a mig vessant per la riba sud de l’estany Gran d’Amitges i que ens porta fins al seu desaigua, des d’on ens dirigim fins al refugi d'Amitges (8:05h). Desfem la pista per on hem pujat abans. Descartem el senderó de la cascada de Ratera per on hem pujat i continuem el descens per la pista, que és una mica més llarga però molt més còmode. A l'estany de Sant Maurici (9:35h) enllacem amb el camí de la vall del riu Escrita. Passem per l’ermita de Sant Maurici i anem baixant entre boscos i prats fins a   l'aparcament de Prat Pierró (11:00h - 1.634m), on acabem aquesta gran jornada d'alta muntanya.