Aiguestortes

i estany de Sant Maurici

El parc nacional d'aiguestortes i estany de sant maurici

Aiguestortes i sant maurici

Es un dels 14 parcs que hi ha al país. L’únic que pots visitar a Catalunya.És una de les glaceres quaternaris que en repetides ocasions van cobrir Europa. Es manifesta en els cims creant circs, valls penjades i estanys, una de les figures més singulars del parc.Està situat a l’extrem nord-occidental de Catalunya, a la província de Lleida, en plena serralada pirinenca.

primavera verano

Abasta part de les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, la Val d’Aran i el Pallars Jussà.En aquest lloc, el líquid es pot trobar en diferents manifestacions: llacs, rius, cascades, etc.En 2018 ha estat visitat per mig milió de persones, i és que el seu atractiu és tal que és una parada gairebé obligatòria. Cascada de rateraAqui deixem una ruta detallada de una de les mes accesibles per tothom i amb unes vistes espectaculars.

Estany de Sant Maurici i Els Encantats
Aquest és el llac més famós d'Aigüestortes (de fet, li dóna nom) i un dels que té més fàcil accés. Els taxis deixen i recullen a la gent a la caseta d'informació que hi ha al costat de l'estany. Els seus voltants es poden recórrer fins i tot amb cadira de rodes mitjançant una passarel·la de 80 metres. Des d'aquest llac, de més de 1.000 metres de llarg, part nostra ruta cap a les «Agulles d'Amitges», situades a 1h 45 'a peu. Els que vulguin conèixer la zona sense fer massa esforç, però, trobaran diverses metes intermèdies que poden ser suficients per a una introducció a parc. A part de l'estany, el gran atractiu en aquesta àrea són els dos pics anomenats «Els Encantats«, de més de 2.700 m. La millor perspectiva d'aquestes dues agulles i de la bretxa que els separa es té, però, des d'altres punts de la ruta. A la segona foto podeu veure l'estany de Ratera i, a el fons, Els Encantats.
Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Cascada de Ratera
A 30 minuts de l'Estany de Sant Maurici es troba la preciosa Cascada de Ratera, que serpenteja per la muntanya a una caiguda d'uns 100 metres. Des d'aquesta zona ja es té una bona perspectiva de l'estany i «Els Encantats», així que per als menys exigents o per als que no puguin permetre anar més lluny per altres raons, aquest pot ser el final d'una petita excursió. El camí fins a ella i les connexions amb altres itineraris estan ben senyalitzats en tot moment, com és habitual en tot el parc.


Estany de Ratera
L'itinerari continua vorejant el preciós Estany de la Ratera, a què s'arriba després d'una pujada relativament fàcil en uns 20/30 minuts des de la cascada. Un cop passat el llac, els que no es vegin en forma tenen dues alternatives: tornar pel mateix camí o desviar-se per un sender a mà esquerra cap al Mirador de l'Estany de Sant Maurici, situat a 1 km de l'estany. Si per mi hagués estat, segurament hauria optat per algun d'aquests dos plans, però els meus companys d'expedició estaven més animats, així que continuem ascendint per un tram de nivell «moderat» cap al següent checkpoint. Abans d'iniciar la pujada, això sí, fixeu-vos bé a la muntanya, ja que és una zona on podríeu trobar marmotes. Nosaltres vam veure alguna córrer al lluny ... crec.Refugi d'Amitges
Després d'una cansada pujada d'uns 45 minuts, s'arriba al Refugi d'Amitges, situat a 2.380 metres d'altura. En el seu bar-restaurant podreu reposar forces, tot i que no espereu preus populars (cosa comprensible, d'altra banda). Si penseu fer alguna ruta més llarga, allà podreu passar la nit per uns 17 €. Per senderistes tan amateurs com nosaltres, arribar fins al refugi sembla una gesta comparable a pujar l'Everest, així que fa una mica de ràbia comprovar que alguns pugen fins allà en els taxis 4 × 4. Sigui com sigui, les vistes sobre la vall recompensen l'esforç (foto inferior i tercera foto de el post).Estany d'Amitges i Agulles d'Amitges
A pocs passos de l'refugi es troba l'Estany d'Amitges, punt final de l'itinerari «Cap a les Agulles d'Amitges». El nom d'aquesta ruta ve donat per les dues agulles (agulles en català) que sobresurten després del llac. L'anomenada «Agulla Gran d'Amitges» s'eleva fins als 2.662 m. Després de gaudir de la panoràmica es pot continuar fins a altres dos estanys molt pròxims, l'estany de la Munyidera i el Estany dels Barbs, ja sigui pel camí central o vorejant entre les roques l'Estany d'Amitges. Després d'explorar bé la zona es planteja la qüestió de la tornada. Els meus companys, novament, van decidir allargar la ruta, així que en comptes de desfer tot el camí, vam tornar fins a la pujada de l'refugi, on vam connectar amb un sender de 1km que dirigia a l'Estany de les Obagues de Ratera.Estany de les Obagues de Ratera
Si bé no forma part de l'itinerari «oficial», reconec que va ser un encert caminar fins allà, ja que és potser el llac més fotogènic del conjunt i el sender permet gaudir des de la llunyania a mesura que es va baixant cap a ell. En un dels rierols que ho proveeix aprofitem per mullar una mica els peus i ingerir aliment. Convé recordar, per cert, que està prohibit banyar-se a tot el parc. I, com és obvi, no cal deixar cap tipus de residu o altres marques del vostre pas per allà.

Mirador de l'Estany
El nostre camí va continuar altres 800 m. en una còmoda baixada al costat de riu fins al Mirador de l'Estany (aquell que havíem descartat en la pujada). Des d'aquest punt es tenen, com és obvi, unes immillorables vistes sobre l'estany de Sant Maurici i Els Encantats. La tornada a punt de partida es pot fer desfent el camí fins a l'Estany de Ratera o empalmant amb l'itinerari de «El Mirador de l'Estany de Sant Maurici«, consistent a donar la volta a l'estany. Per descomptat, els meus companys van triar, un cop més, el camí més llarg, així que continuem travessant el barranc de l'Pic de Portarró per acabar trobant, a la fi, el sender de tornada a l'Estany de Sant Maurici. Aquest últim tram (potser pel cansament) no em va semblar el més espectacular, però era la millor manera de rematar una gran ruta per Aigüestortes.Fitxa tècnica de la ruta i informació addicional
Ruta: «Cap a les Agulles d'Amitges» + «El Mirador de l'Estany de Sant Maurici»
Tipus: a peu, ruta circular
Distància total: 12,32km (circular, empalmant les 2 rutes)
Només ruta «Cap a les Agulles d'Amitges»: 9,16km (anada i tornada)
Només ruta «El mirador de l'Estany de Sant Maurici»: 8,8km (circular)
Durada total: 5h 15 '(+ descansos)
Dificultat: moderada (Zones amb ascensos bastant pronunciats a partir de l'estany de Ratera fins al Refugi d'Amitges. Diverses zones molt pedregoses al llarg de l'recorregut)
Altitud mínima / màxima: 1909 m. - 2377 m.
Desnivell: 459 m.
Època recomanada: juny-octubre
Punt de partida: l'ideal és partir des de l'Estany de Sant Maurici, on hi ha una parada de taxis 4 × 4. Si es deixa el cotxe a l'aparcament del Prat de Pierró i es decideix començar a caminar des d'aquí, cal afegir uns 50 minuts per trajecte.
Per això, us deixem amb cinc rutes per poder esprémer al màxim la visita.
 

Cinc rutes del Parc Nacional

Cinc recorreguts assenyalats en els quals podràs observar espècies vegetals característiques com el pi negre, la Flor de Lis o l’avet multicolor: 

#1. Ruta de la Ribera de Sant Nicolau

Es tracta d’una de les rutes més conegudes del Parc. En unes 3 hores de durada, passaràs per llocs tan atractius com la cascada del Sant Esperit, l’Estany de Llebreta o el Planell d’Aigüestortes. 

#2. Ruta de la marmota

Triada principalment pels alpinistes. Hi trobaràs els principals pics per sobre de 3.000 metres del parc. En una mitjana de dues hores i mitja, recorreràs l’Embassament de Cavallers, la Cascada de Riumalo i l’estany Negre. 

# 3. Ruta cap a Las Agulles d’Amitges

Tres hores d’ascens per finalment, arribar a l’Estany d’Amitges. Pel camí podràs presenciar l’Estany de Sant Maurici, la Cascada i l’Estany de Ratera. 

#4. Ruta del Circ de Colomers

Un itinerari que comença a Banhs de Tredòs fins al Lac de Colomers. Una ruta només apta per a aquells que tenen un bon fons físic, ja que el temps estimat són sis hores i mitja. 

# 5. Ruta dels Estanys de la Vall Fosca

Dues hores i mitja d’ascens i un desnivell de 580 metres. Hauràs de fer servir el telefèric per unir el tram entre l’embassament de Sallente i el Llac Gento. En definitiva, el Parc Nacional ofereix unes vistes inigualables. Si t’allotges a l‘Hotel Les Brases, en menys d’una hora en cotxe podràs gaudir d’una aventura extraordinària. No oblidis la teva càmera per immortalitzar el moment!

AnteriorHotel amb piscina