Indrets de novela de La Vall d'Àssua des de Sort


Fitxa de la ruta

 • Dificultat: Notable
 • Altitud mínima: 692
 • Sortida/arribada: Hotel Les Brases sort-sort
 • Distancia total: 30km
 • Desnivell acumulat: 1265
 • Població més propera: Sort
 • Altitud màxima: 1452
 • Temps total: 7:50

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Excursió molt completa, profunda i fascinant que ens endinsa a la Vall d'Àssua seguint els antics camins de bast que comunicaven els petits nuclis del Batlliu de Sort i de la Vall d'Àssua amb la resta de Catalunya. Iniciem la ruta a Sort, la capital del Pallars Sobirà, i ens enfilem fins al poblet d'Olp. Després flanquegem la muntanya per una zona boscosa fins al nucli d'Altron, davallem a la vella Mola de Sall, on creuem el riu Pamano, i pugem fins als pintorescos Sorre i Llessuí. Continuem fins a Saurí, on creuem de nou el riu Pamano. Unes llaçades per l'obaga de la muntanya ens apropen a la collada de Trases, des d'on iniciem un llarg descens fins a les Bordes d'Olp, el panoràmic llogarret de Pujalt i, finalment, fins a Sort.

Si volem descobrir l'essència del Pallars Sobirà, el seu passat agro-ramader i l'arquitectura dels seus petits nuclis de muntanya, no ens podem perdre aquesta ruta. Tot i ser una excursió exigent des d'un punt de vista físic -per la distància i el desnivell-, ens regala diversos atractius: gaudim de fantàstiques vistes del Monteixo, el Montsent de Pallars i la Torreta de l'Orri, recorrem preciosos camins històrics -alguns d'ells recuperats recentment- i descobrim com era la vida en aquestes contrades no fa tants anys.

 

EL MILLOR DE LA RUTA

 • La màgia de la Vall d'Àssua!
 • Les vistes del Monteixo, el Montsent de Pallars i la Torreta de l'Orri.
 • Refrescar-nos a les fonts del Batlliu de Sort i de la Vall d'Àssua.
 • Descobrir la impressionant xarxa de camins que enllaçava aquests nuclis del Pallars abans de l’existència dels cotxes.
 • Observar daines en estat salvatge.

 

MÉS INFORMACIÓ

Durada:

Dia complet.

Temps total efectiu (sense parades):

7:50h en total: 3:45h des del punt d'inici fins a Llessuí i 4:05h per tornar des d'aquest poble fins a Sort passant per la collada de Trases, les Bordes d'Olp i Pujalt.

Desnivell acumulat:

1.265m

Dificultat:

Notable. El recorregut no presenta dificultats tècniques però l'exigència física de la ruta és molt elevada: la distància i el desnivell que cal superar són molt considerables. Cal parar atenció en el tram des del barranc dels Bodoluixos fins a la collada de Trases, on el camí no està definit (només trobem algun rastre de corriol, però que es perd de seguida). Aquesta ruta no és apta per a persones sense experiència en muntanya.

Època:

Tot l'any. A l'hivern cal matinar per aprofitar les hores de llum.

Material:

Ja que hi ha moltes possibilitats de veure grans i petits rapinyaires (voltor comú, àguila daurada, milà negre i reial, falcó peregrí i mostatxut,...) i mamífers com la daina o el cabirol, és recomanable portar uns binocles a la motxilla.

Cartografia:

Parc Natural de l'Alt Pirineu. 1:50.000. Editorial Alpina.

Observacions:

A l'hivern les obagues acostumen a estar glaçades gairebé durant tot el dia. Durant la ruta passem per un gran nombre de trencalls i els canvis de camí són freqüents. A més cal superar un tram sense camí definit. Per aquests motius cal parar molta atenció a l'orientació i saber interpretar un mapa i/o un dispositiu GPS.

 

COM ARRIBAR-HI EN COTXE

El punt d'inici de l'excursió se situa a l'Hotel Restaurant Les Brases de Sort. Arribem a Sort per la carretera C-13. L'Hotel Les Brases està situat a la mateixa carretera C-13, just a la sortida nord del nucli. Al davant de l'hotel hi ha força lloc per aparcar sense pagar.Recorregut

Sort Hotel les Brases

Comencem la ruta davant de  l'Hotel Les Brases de Sort (0:00h - 692m). Voregem l'hotel i ens situem al carrer doctor Carles Pol i Aleu.

Al carrer Pol i Aleu

Voregem Les Brases per l'esquerra i ens situem al carrer darrera de l'hotel. 

Vistes del poble Sort d' alt

Avancem per aquest carrer en direcció N fins que ens trobem un carrer que surt cap a la nostra esquerra en pujada.

La Solana de Sort

Agafem un altre carrer que fa pujada (NO) i immediatament arribem a un trencall. Un senyal vertical ens indica el punt d'inici de l'itinerari pel Batlliu de Sort, que nosaltres seguirem durant el primer tram de l'etapa. Agafem aquest corriol i comencem a pujar en direcció a Olp.

Desviament cap a la ruta de la Vall D' Assua

Punt d'inici de l'itinerari pel Batlliu de Sort.

Comence el desnivell amunt

Descartem el trencall a la Borda de Badiot i pugem amb decisió per aquest bell camí que des d'època medieval comunicava Sort amb els pobles d'Enviny, Pujalt, Olp i Bressui.

Excursio la Vall D' Assua

El corriol guanya altura ràpidament entre restes d'antics murs de pedra seca, deixant enrere diversos prats i camps de conreu.

Desnivell cap a 950m

Vistes al poble de Sort

Després d'un flanqueig amb bones vistes cap a Sort, arribem a una cruïlla de camins. Girem cap a la dreta cap a Olp.

Excursio la Vall D' Assua

Mur de pedra.

Pedra seca de la Vall ' Asssua

Refugi de pastors.

Pujan cap a Olp

Excursio la Vall D' Assua

Petit flanqueig, amb vistes panoràmiques.

Vegetació primaveral del Pallars Sobira

Seguim el mur de pedra seca

Seguim endavant fins a la cruïlla de camins.

Desviament cap a Olp o Castellviny

Arribem a una cruïlla de camins i seguim cap a la dreta.

LLletrero informatiu

Excursio la Vall D' Assua

Excursio la Vall D' Assua

Durant gran part de la ruta anirem alternant senyalitzacions verticals, marques de pintura groga i, en alguns punts, plaques metàl·liques. Entre roures i lledoners aviat arribem a una pista asfaltada (0:30h - 850m).

Indicacio ruta Val D'Assua

Seguim en direcció a Olp.

Vall D'Assua

Seguim la pista cap a la dreta (N) fins que, al cap d'uns  minuts, prenem un corriol que surt a l'esquerra (NO). Continuem en pujada tot passant pel costat de l'ombrívola font del barranc de les Lleres, un indret ideal on refrescar-nos els mesos de calor.

Cami amb pedra seca

Deixem la pista asfaltada i prenem un corriol que surt a mà esquerra.


pedra del Pallars Sobira

Excursio la Vall D' Assua

Vistes al pic del Monteixo

Vistes del cim piramidal del Monteixo.

Excursio la Vall D' Assua

Seguim fins l'ombrívola font del barranc de les Lleres

font

Font del barranc de les Lleres.

Pasejant pel mig del bosc

Mur de pedra seca, prats i nucli d'Olp.

Ja quasi som a Olp.

indicador de la excursio Val D'Assua

Carrer d'entrada a Olp.

Petits horts prop d'Olp.

Balcó amb flors a Olp.

Som davant l'església de la Mare de Déu de la Candelera. El nucli d'Olp (1:15h - 1.095m) està dividit en dues parts diferenciades, una d'inferior (on ens trobem ara) i una de superior, ubicada dalt d'un cingle. Aquest sector superior és conegut com la Força, fet que es deu a l'antiga presència d'una fortificació.

Deixem aquí l'itinerari del Batlliu de Sort i continuem la nostra ruta per la carretera LV-5224, en direcció NE. Agafem el primer trencall a l'esquerra, en direcció a Pujalt. 

Agafem el trencall a l'esquerra.

Seguim un tros de carretera asfaltada.

Seguim 1 km per aquesta carretera en direcció a l'ermita de Sant Josep d'Olp.

Aquest proper tram ens ofereix vistes molt boniques de tota la vall: hi destaca, al fons, el cim piramidal del Monteixo i, més a prop, el turó del serrat de Sant Josep, on hi ha l'ermita de Sant Josep d'Olp.

Ben aviat arribem a una bifurcació: el camí de la dreta ens portaria fins a l'ermita (0:15h anada i tornada).

Ermita de Sant Josep d'Olp, al capdamunt d'un turonet.

Continuem recte en direcció a Altron, mentre resseguim la falda de la muntanya per un terreny planer i molt agradable. Cal estar atents als vailets dels filats metàl·lics pel bestiar, que en aquestes pastures acostumen a estar electrificats. Un petit tram de baixada ens porta fins a la  carretera LV-5223 (2:15h - 958m).

Descartem arribar a Altron per la via asfaltada i creuem la carretera cap a la dreta. A l'altra banda hi ha la petita capella de la Mare de Déu de Montserrat i el corriol que seguirem.

No triguem en arribar una nova bifurcació, continuem pel camí de l'esquerra i pugem uns metres fins al pintoresc nucli d'Altron (2:30h - 955m). 

Carrer estret d'entrada a Altron.

Sant Serni al bell mig d'Altron.

Plaça major d'Altron.

Carrer estret d'Altron.

Después de admirar la plaza Mayor y la iglesia de Sant Serni, deshacemos el camino hasta la última bifurcación. Tomamos el sendero que baja hasta el fondo de valle y cruzamos el río Pamano, eje vertebrador del Valle de Àssua. Este río se hizo famoso gracias a la novela Las voces del Pamano, de Jaume Cabré, que ha sido traducida a más de doce idiomas. La historia del libro transcurre en Torena, un pueblo de ficción situado en el Valle de Àssua.

Creuem el riu Pamano.

Just després de creuar el riu arribem a un pla amb una taula de pícnic. Si agaféssim el camí de la dreta (E), al cap de dos minuts arribaríem a l'enrunada Mola de Sall, una petita central hidràulica que va estar en funcionament fins als anys 60. La minicentral fou construïda l'any 1924 pels promotors Joaquim Moner d'Altron i Josep Bertran de Surp, i permetia il·luminar els pobles dels voltants (Sorre, Caregue, Escàs, Rodés i Altron). L'any 1967 es va connectar Altron a la xarxa elèctrica d'alta tensió i la Mola de Sall va deixar d'operar.  

Des del pla de la zona de pícnic comencem la pujada cap a Sorre, que combina les marrades d'un camí ample amb un corriol estret que va fent drecera

Enmig de prats de dall i pastures arribem a Sorre (3:15h - 1.073m). Passem per sota d'un arc, deixem l'església de Santa Llúcia i sortim a la carretera LV-5223, que agafem cap a la dreta (NO).  

Santa Llúcia a Sorre.

Sortim de Sorre i girem a la dreta, per la carretera LV-5223.

Caminem uns metres per la carretera fins que prenem un corriol que surt cap a l'esquerra i puja amb força. Entrem a la zona dels plans de Bernui, un terreny obert on és ben fàcil sorprendre algun milà reial volant, molt fàcil d'identificar per la seva cua forcada. Seguim ara l'anomenat camí de Santa Llúcia -també conegut com Camí Vell de Llessuí a Sorre-. 

Passem per la petita capella de Sant Jaume i, uns metres més amunt, sortim novament a la carretera, que aquí fa un revolt força tancat. 

La petita capella de Sant Jaume.

Creuem la carretera i continuem pel caminet que avança en paral·lel a la via asfaltada. Aviat arribem al veïnat de Torre, travessem una gran esplanada asfaltada i arribem a   Llessuí (3:45h - 1.393m). Si tenim temps és molt recomanable explorar els carrerons del poble i admirar el robust campanar de l'església de Sant Pere. 

Un cop passat el cementiri, des de la mateixa carretera, agafem un corriol que surt a mà esquerra en direcció a Saurí (senyalitzat). 

Aquest corriol passa vora uns horts i fa drecera esquivant les llaçades de la carretera. Si ens aturem un moment en plena baixada veurem, a l'altra banda de la vall, l'accés al nostre gran objectiu del dia: la solitària collada de Trases. Si amb la vista resseguim la carena que baixa des del Tuc de la Cometa (SO), podem intuir aquest pas de muntanya que queda mig tapat pel llom que haurem de flanquejar. Seguim baixant pel corriol, creuem la carretera un parell de cops i entrem al bell mig del pintoresc nucli de Saurí (4:00h - 1.226m). 

Arribem a Saurí.

Bell safareig porxat, a la placeta del poble.

Baixem cap al fons de vall.

Baixem fins al fons de la vall i sortim a una pista, que agafem cap a la dreta (O). Avancem pel costat del riu Pamano i el creuem pel pont de Rions. 

Ja a l'altra banda del riu arribem a un trencall, prenem el camí de la dreta, en direcció a les Bordes d'Olp i Olp (senyalitzat). 

Un corriol que surt a la dreta ens evita les llaçades de la pista i ens apropa a la borda de Francesca i, més amunt, a la borda de Botiguer. Resseguim l'obac del barranc dels Bodoluixos i arribem a uns prats on el camí s'acaba. 

Som davant el llom de la serra de Trases, on hem de continuar cap a l'esquerra fins al final del prat. Just on s'acaba el prat, veiem un petit rastre de camí (herba trepitjada), que hem de seguir una estona. 

Arribem a un punt on el camí s'acaba definitivament. Hem d'anar flanquejant la muntanya (SO) i guanyant altitud. Quan acabem el flanqueig veurem, al S, un únic pas entre dos turons. Dirigim les nostres passes cap a aquest coll, traçant una diagonal i evitant pujar pel mig de barranc sense desviar-nos massa cap a la dreta. A poc a poc el relleu se suavitza. Passem uns filats pel bestiar i arribem a la   collada de Trases (5:15h - 1.452m). 

Vistes de la Vall d'Àssua.

Prats al S des de la collada de Trases

Avancem per un terreny planer i obert en direcció S-SO i iniciem el descens. Una mica més avall ja albirem unes construccions disperses. Aviat arribem a les Bordes d'Olp (5:35h - 1.457m). 

Continuem la ruta per un camí evident en direcció cap a Olp (E). Si el dia és clar veurem perfectament la Torreta de l'Orri al nostre davant . 

Arribem a un punt on el camí d'Olp continua cap a l'esquerra. Si ens hi fixem bé, cap a la dreta surt un camí poc definit (SE), que  agafem. Un repetidor instal·lat uns 200m més avall ens serveix de punt de referència. 

Aviat desemboquem a una pista, que seguim de baixada fins que anem a parar a la  carretera d'Olp a Pujalt (6:20h - 1.169m). 

Arribem a la carretera d'Olp a Pujalt.

Agafem la carretera cap a la dreta (S) i la seguim durant uns 750m fins que arribem a un trencall (esquerra). Aquest és el punt on enllacem amb l'itinerari del Batlliu de Sort.

El corriol baixa fins al fons del barranc d'Estanyalga. Veiem uns panells informatius que ens expliquen les diferents varietats de papallona que habiten en aquesta zona. Estem arribant a Pujalt, el poble on hi ha el Museu de les Papallones de Catalunya. Hem de parar atenció a l'orientació: el camí remunta uns metres pel barranc, que quasi sempre està enfangat. De seguida, mig camuflat per la vegetació, surt un corriol a mà esquerra que puja fins a Pujalt. Hi ha un filat metàl·lic pel bestiar que haurem de sortejar com puguem, ja que no hi ha vailet.

Un cop superat seguim aquest bonic corriol fins que arribem a Pujalt (6:50h - 1.162m). 

Continuem pel carrer principal, passem pel costat d'un abeurador i girem a la dreta per un carrer aparentment sense sortida. 

Si ens hi fixem bé, al final d'aquest carrer hi ha un passatge estret que surt cap a l'esquerra. 

Recorrem aquest passatge i baixem fins als safarejos del poble. Des d'aquest punt surt el Camí Vell que comunica Pujalt amb Sort (senyalitzat). 

Fem cas de les indicacions i comencem un descens molt agradable en direcció a Sort. Passem per la font del Rossinyol i seguim baixant per la costa de Sant Pere.

Passem pel costat d'un antic forn de calç i, més endavant, deixem a l'esquerra una pedrera. 

Ens acostem a Sort.

Sortim del bosc i, caminant per entre bonics prats, arribem a les primeres cases de Sort. Travessem el casc antic del poble i arribem a l'Hotel Les Brases (7:50h - 692m), punt final d'aquesta fantàstica ruta.